9-stappenplan om te controleren of jouw sneakers echt zijn

9-stappenplan om te controleren of jouw sneakers echt zijn

Geregeld krijgen wij berichten van mensen met de vraag of wij originele sneakers verkopen. Gelukkig kunnen wij onze klanten geruststellen met een 100% echtheidsgarantie. Helaas geldt dit niet voor alle verkopers en het is dus al spijtig genoeg dat deze vraag zó bij de mensen leeft. 

Om je te helpen hebben we een 9-stappenplan gemaakt, waar je op moet letten bij het aankopen van nieuwe sneakers, zodat jij nooit meer neppe sneakers zult kopen. 

Waarom worden er neppe sneakers gemaakt en verkocht?

Er zijn verschillende redenen waarom neppe sneakers worden gemaakt en verkocht, en deze variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder economische, sociale en culturele aspecten. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen:

Lage productiekosten

Neppe sneakers worden vaak gemaakt van goedkopere en kwalitatief mindere materialen, waardoor de productiekosten aanzienlijk lager zijn dan bij authentieke sneakers. Dit maakt het voor producenten van neppe sneakers mogelijk om tegen lagere prijzen te verkopen.

Hoge vraag naar exclusiviteit

Exclusieve sneakermodellen, vooral die in beperkte oplages worden uitgebracht, creëren een hoge vraag van consumenten. Het tekort aan authentieke exemplaren leidt tot een markt voor neppe sneakers, waar consumenten die niet in staat zijn om authentieke paren te bemachtigen, alternatieven zoeken.

Imitatie van populaire modellen

Neppe sneakers proberen vaak populaire en gewilde modellen na te bootsen om te profiteren van de populariteit van bepaalde stijlen. Consumenten kunnen worden misleid door het uiterlijk van de neppe sneakers, vooral als ze niet goed op de details letten.

Gebrek aan Bewustzijn bij Consumenten

Sommige consumenten zijn zich mogelijk niet volledig bewust van de aanwezigheid van neppe sneakers op de markt of hebben beperkte middelen om de echtheid van hun aankopen te controleren. Dit maakt het gemakkelijker voor producenten van neppe sneakers om hun producten te verkopen.

Online Marktplaatsen

Het gemak van online verkoopplatforms maakt het voor verkopers van neppe sneakers eenvoudig om hun producten wereldwijd te verspreiden. 

Legit Check Air Jordan 1 High

 Stap 1: Koop van betrouwbare kopers

Een goed begin is het halve werk zeggen ze, maar in dit geval haalt een goed begin al 90% van de mogelijke stress weg. Koop daarom altijd je schoenen alleen bij betrouwbare bronnen. Dit klinkt natuurlijk vanzelfsprekend, maar nog steeds horen wij iedere dag dat mensen schoenen kopen bij een social media account met 12 volgers of bij een markplaatsverkoper zonder reviews. Dit is vragen om problemen... Koop jouw sneakers daarom enkel bij:

 • Officiële winkels
 • Erkende retailers
 • Betrouwbare resellers (actief op social media, reviews die te achterhalen zijn en de mogelijkheid bieden om te retourneren).

Daarnaast begrijpen we ook dat je het liefst sneakers koopt tegen de laagste prijs, maar in het geval van exclusieve sneakers ligt dit toch net even iets ingewikkelder. Zo kan het zijn dat je dagenlang opzoek bent naar een schoen, maar deze is overal uitverkocht en plots kom je een onbekende site tegen die nog alle maten verkoopt + een korting heeft van 50%. Ideaal zal je denken, maar helaas zijn deze prijzen 'te mooi om waar te zijn'. Want zeg nou eerlijk, welke verkoper gaat schoenen voor 50% goedkoper aanbieden als hij 100% zeker weet dat hij deze ook voor het volledig bedrag kan verkopen. 

Misschien niet de leukste eerste stap, maar ga in het geval van exclusieve sneakers dus vooral voor de veilige keuze. Op langer termijn zorgt dit alleen maar voor minder stress en slapeloze nachten.

Legit check lage prijzen

Stap 2: Vraag om een aankoopbewijs

Authentieke sneakers worden vaak geleverd met aankoopbewijzen. Verkopers van neppe schoenen hebben deze vaak niet. Als je schoenen besteld bij particulieren, vraag dan nadrukkelijk om een aankoopbewijs. 

Kunnen ze deze niet leveren of is het een vaag document (waar de naam is doorgekrast), dan adviseren wij je om de koop niet door te laten gaan. Wanneer deze oplichters namelijk geen eigen aankoopbewijzen hebben, gaan ze deze overnemen van andere verkopers. Vraag dus altijd om een aankoopbewijs en kijk of de naam overeenkomt. 

Stap 3: Controleer de schoenendoos

Had je bij het lezen van dit artikel de schoenen toch al in bezit? Dan gaan we verder met de controle. Deze begint met het controleren van de schoenendoos, hier is namelijk al veel uit op te maken. Enkele kenmerken waar je op moet letten:

 • De grootte van de doos 
 • De kleur van de doos 
 • Het label op de doos
  • Tekst op het label
  • Grootte van het label
 • Een authenticiteitssticker of -stempel in de zijkant van de doos

Er zijn miljoenen verschillende modellen, dus hopelijk begrijp je dat het voor ons lastig is om verder in details te treden. Ons advies is daarom om op Google, Youtube of Tiktok even te zoeken naar een 'unboxing video' van jouw model. En met de bovengenoemde aandachtspunten de twee sneakers met elkaar te vergelijken. 

legit check schoenendoos

Stap 4: Onderzoek de logo's & labels

Zorg ervoor dat het merklogo correct is weergegeven op de sneaker. Controleer de spelling, de positionering en de kwaliteit van het logo. Vaak zie je bij neppe sneakers dat de tekst te dicht of juist te ver uit elkaar staat. Daarnaast bevatten authentieke sneakers meestal labels met specifieke informatie, zoals maat, fabricagedatum en stijlnummer. Vergelijk deze details wederom met officiële productinformaties van unboxing video's. 
Legit check schoenen

Stap 5: Controleer de kwaliteit

Beoordeel de textuur, stiksels en afwerking van de schoen. Authentieke sneakers hebben over het algemeen minder stikselfouten/lijmresten. 

*De laatste jaren is de kwaliteit van originele Nike sneakers flink gedaald, dus staar je hier niet blind op. 

Wel een heel belangrijk punt en eigenlijk een stap op zich waard, is de geur van de schoenen. Dit klinkt misschien heel raar, maar originele sneakers hebben altijd een kenmerkende geur. Ruikt de schoen bijvoorbeeld heel erg naar lijm/chemisch dan kan je al bijna met zekerheid zeggen dat deze nep is. 

Legit check neppe schoenen

Stap 6: Controleer de zool en binnenzool

Bestudeer het patroon op de zool, de kwaliteit van het materiaal en eventuele logo's. Authentieke sneakers hebben scherpe details. Daarnaast is het ook verstandig om de binnenzool uit de schoen te halen.

Krijg jij jouw zolen er zonder moeite uit? Dan is er een kans dat deze nep zijn. Authentieke sneakers hebben namelijk vaak een 'lijmlaagje' onder de zool, waardoor deze moeilijk eruit te halen zijn. Neppe schoenen hebben dit laagje vaak niet. 

Nu je de zool eruit hebt, kun je direct de stiksels onder de binnenzool controleren. Let hier vooral op de kleur en vergelijk deze met een origineel paar. Vaak zie je namelijk dat deze een afwijkende kleur hebben. 

Stap 7: Verifieer unieke kenmerken 

Ieder merk/model heeft wel iets heel specifieks, wat neppe schoenen vaak niet hebben. Dit zijn echt talloze kleine details en eigenlijk enkel op te merken door kennis en ervaring. We adviseren je daarom ook om veel foto's en filmpjes te gaan bekijken en mogelijke verschillen op te merken.

Een goed voorbeeld is te zien bij Air Jordan's en dan specifiek de labels op de schoenendozen. Originele Air Jordan's hebben achter dit maatlabel een reflecterend stickertje zitten. Deze kan je zien als je er licht op schijnt. Neppe sneakers hebben deze sticker vrijwel nooit. 

 

Legit check waar op letten

Stap 8: Controleer het serienummer

Ieder model heeft een specifiek SKU-nummer, controleer op internet of dit nummer overeenkomt met dat van het origineel. Daarnaast moet dit nummer (zonder fouten) ook te zien zijn op de labels in de schoen en op de doos. 

Naast een SKU-nummer bevat iedere maat ook een nog eens een specifiek EAN-nummer. Controleer ook of deze overeenkomt met dat van een origineel paar. 

Stap 9: Laat ze controleren door experts

Mocht je na het lezen van al deze stappen alsnog twijfelen, is het raadzaam om ze te laten controleren door experts. Er zijn ontzettend veel mensen/bedrijven die dusdanig veel ervaring en kennis hebben omtrent deze schoenen dat zij in een oogopslag vaak kunnen zien of iets echt of nep is. Voor vaak maar een kleine vergoeding weet je dan zo goed als zeker met wat voor schoenen je te maken hebt. 

Sneakers_abel biedt deze service ook aan. Wil jij dus dat wij jouw sneakers gaan controleren? Klik dan hier!

Volgende lezen

Investeren in exclusieve sneakers

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.